Online Class

De Cederboom in Coronatijd

Goed onderwijs in ingewikkelde tijden

Update 4 jan 2021: in de kerstvakantie besloot Minowc alle scholen weer fysiek te sluiten. De Cederboom is daarom per 5 jan opnieuw overgeschakeld op 100% afstandsonderwijs. Hoe ziet dat er bij ons uit?

De kleuters krijgen dagelijks opdrachten uit Schatkist en filmpjes gemaakt door de juf. Regelmatig is er een google meet in kleine groepjes, om het ''schoolgevoel'' te bewaren.  

In groep 3 wordt doorgewerkt met Veilig Leren Lezen, de boekjes zijn gekopieerd en mee naar huis gegeven. Het weekschema met aanklikbare links werkt makkelijk. Ook groep 3 neemt regelmatig deel aan een kleinschalige google meet, om het contact met de juf in stand te houden.

Groep 4 t/m 8 leerlingen werken grotendeels met de google Classroomomgeving en in Snappet, en in hun werkboekjes voor gesch/aard/natuur.  Leerlingen van gr 4 t/m 8 nemen elke ochtend (in hun uniform) om 8 uur en om 10:30 uur mee aan de verplichte klassikale google meet met de leerkracht. Daarna kunnen ze zelfstandig aan het werk terwijl de meet open blijft staan; zo kunnen de leerlingen altijd een vraag stellen aan de juf of meester. Onze drie zorgmedewerkers gaan online door met leeshulp, rekenhulp en taalhulp aan leerlingen die dat sterk nodig hebben. 

We hopen dat we over een paar weken weer kunnen overschakelen naar blended learning: ene dag fysiek op school, andere dag thuis achter de computer. Nog idealer zou zijn vol fysiek onderwijs, maar de huidige Coronacijfers laten dat nog niet toe.   

Al sinds 13 maart 2020 is Corona een belangrijke factor in ons onderwijs. Momenteel (situatie 1 okt 2020) kunnen we fysiek lesgeven in halve groepen. De A groep komt de ene dag, de B groep de andere dag. Ze komen steeds om en om naar school.  

Als uw kind bij ons een dag thuisonderwijs heeft, stuurt de leerkracht van te voren de stof naar de leerlingen (via hun gmailadres) of naar de ouders (als de leerlingen te jong zijn). In sommige groepen geven we werkboekjes mee, of fysieke werkbladen. Dat ligt aan de les en de stof. 


Vanaf groep 4 werken onze leerlingen thuis overwegend met Snappet, de meest complete lesmethode voor alle kernvakken (zie www.snappet.nl) Snappet beschikt over een geweldig leerkrachtendashboard waarmee we de vorderingen van leerlingen kunnen zien en bijsturen. Ook levert Snappet ons groeigrafieken zodat we kunnen zien of een kind vooruit gaat, of juist een duwtje in de rug nodig heeft. In google classroom worden soms extra lessen klaar gezet. 

Voor Snappet vragen we u om een eenmalige bijdrage van 50 euro per leerling per jaar (alleen voor gr 4 t/m 8). Het gehele schooljaar kunnen we er dan gebruik van blijven maken. U kunt Snappet ook gebruiken om uw kind extra te laten oefenen in vakanties of weekeinden. Met Snappet staan we nooit voor verrassingen als de Coronaregels weer worden aangescherpt.   

Wat doet De Cederboom nog meer? Aan de poort ontsmetten we de handen van de leerlingen en bezoekende ouders, en meten we de temperatuur. Na het buitenspelen ontsmetten we weer. Leerkrachten geven les met een doorzichtig spatmasker op, de deuren staan open en de ventilatoren staan aan voor een goede luchtcirculatie.

De citotoetsen zijn voor ons een belangrijk meetinstrument m.b.t. onze onderwijskwaliteit, en we zullen altijd alles op alles zetten om deze meetmomenten door te laten gaan. In juli 2020 namen we de citotoetsen ook af, maar dan in groepjes van max. 4 leerlingen (conform de toen geldende strenge regels). 

Ook in Coronatijd doet De Cederboom haar uiterste best om goed onderwijs te leveren en geen achterstanden op te lopen in schoolstof. Met ons uitgebreide zorgteam en Snappet is ons dat tot op heden goed gelukt. 

 

T +597-493030

Gravenberchstraat 2
Paramaribo, Suriname

©2020 door De Cederboom.