top of page
IMG_1951.JPG

Op De Cederboom leer je leuk

Onze school

De Cederboom is een particuliere school voor Nederlands Basisonderwijs gevestigd te Paramaribo, Suriname. De school is onderdeel van het Nederlands onderwijsstelsel en wordt ondersteund door de stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) en staat onder toezicht van het Ministerie van Onderwijs in Nederland.

Dit maakt van de Cederboom een unieke school die functioneert tussen twee landen: Suriname en Nederland. Dit is te merken aan onze schoolpopulatie; alle ouders hebben in hun gezinshistorie een Nederlandse achtergrond of affiniteit met Nederland. De meeste leerlingen wonen hier permanent, sommigen tijdelijk. Voor de Cederboom betekent dit dat verdraagzaamheid en respect voor de opvattingen van anderen vanzelfsprekend zijn. Iedereen is welkom en waardevol.

Op de Cederboom zetten we ons in om een klimaat te scheppen waarin kinderen echt tot bloei komen. We zorgen er gezamenlijk voor dat onze leerlingen zich op school veilig en thuis voelen. Daarnaast bieden we rust, regelmaat en structuur in de lesdag. Onze klassen zijn niet te groot: maximaal 25 leerlingen in een klas. In groep 0 (de driejarigen) zelfs maximaal 13 leerlingen.

Van groep 3 t/m 8 werken we met nieuwe digiborden en de klassen hebben allemaal airco. De kleuters werken met de methode Schatkist en flatscreentv's voor ondersteunend visueel en auditief materiaal.

Ons enthousiaste team bestaat uit negen leerkrachten die Nederlands bevoegd zijn en over ruime onderwijservaring beschikken. Zij geven gestructureerd les uit Nederlandse methodes volgens het Expliciete Instructiemodel (EDI),  waardoor leerlingen optimaal kunnen groeien in hun eigen tempo en naar eigen capaciteit. 

 We bieden verlengde instructie aan waar nodig. Ook voor leerlingen die meer uitdaging aan kunnen, hebben we leuke lessen klaar liggen. Ook wordt op de Cederboom dagelijks een efficiënt zorgteam ingezet om mee te helpen in de klassen en met leerlingen individueel.


Dagelijks starten we met een half uur rustig lezen uit een eigen schoolbibliotheekboek. Twee keer per week worden zwakkere lezers daarbij geholpen door een tutorleerling uit een hogere klas. Kinderen leren sneller en meer van elkaar dan van volwassenen, blijkt namelijk uit onderzoek. Een zorgleerkracht ondersteunt het tutorlezen, zodat het een leerervaring wordt waar beide leerlingen baat bij hebben.   

Elke maandag hebben de leerlingen van groep 1 t/m 8 drie kwartier gym in de grote, moderne Ismay van Wilgen sporthal bij ons aan de overkant. Deze sporthal is van alle faciliteiten voorzien en een gymdocent van de sporthal geeft les aan onze leerlingen. De onderbouw en middenbouw doen vooral spelletjes, atletiek en turnoefeningen. De bovenbouw krijgt een paar weken les in een bepaalde sport (b.v. basketbal, volleybal, voetbal).  


Als school met een Nederlands curriculum willen we ons onderwijs ook afstemmen op de dagelijkse leef- en belevingswereld van kinderen. Dit betekent dat wij regelmatig kort aandacht besteden aan de Surinaamse manier van leven, spelen en leren. Jaarlijks zetten we met de leerlingen een groot Suriname project op, dat een maand duurt. Dan geven we les over de Surinaamse geschiedenis, aardrijkskunde en topografie, de prachtige natuur, het politiek stelsel en de eet- muziek- en kledingcultuur. Onze leerlingen wonen in een schitterend land waar ze trots op mogen zijn. 

IMG_1948_edited.jpg
bottom of page